Szakács - OKJ tanfolyam, képzés


Szakács

Figyelem!

Ez a képzés 2013 szeptember 1-től már nem indítható!

Az új OKJ-s képzéseket az alábbi hivatkozásokra kattintva tudja megtekinteni:
A szakképesítés megfeleltetése az új OKJ-ban: Szakács

ÚJ OKJ tanfolyamok ABC sorrendben
ÚJ OKJ Tanfolyamok Szint szerint
ÚJ OKJ szakmacsoport szerint
ÚJ OKJ Tanulmányi szint szerint



Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Szakács
A szakképesítés OKJ száma: 33 811 03 1000 00 00
A szakképesítés szintje: Középszintű (10. évfolyam után)
Szakmacsoport: Vendéglátás-idegenforgalom
Jegyzékbe kerülés éve: 1993
Az SzVK hatályba lépésének dátuma: 2011.08.25.
     Szakacs.pdf
Korábbi SzVK-k:
     SZVK338_Szakacs_10.pdf

A Szakács szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A korszerű vendéglátás követelményeinek és a vendégek által támasztott követelményeknek betartása
Étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása
Meglévő készletek felmérése
Szükséges nyersanyagok megrendelése, előkészítése, feldolgozása
Ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tálalása
Segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása
A konyhai berendezések, kiszolgáló területek felügyelete
Nagykonyhai berendezések üzemeltetése éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari
egységekben

A Szakács képzés megkezdésének szükséges feltételei:

Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében a vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában. E kompetenciák megszerezhetőek a szakképzést előkészítő évfolyam keretében is.

VAGY

Iskolai előképzettség: tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség vagy a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 27. § (4) bekezdése szerint – kizárólag szakképzési évfolyamon megszervezett szakiskolai nevelésben és oktatásban részt vevő tanulók esetében – a nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított alapfokú iskolai végzettség
Szakmai előképzettség: -
Előírt gyakorlat: -
Elérhető kreditek mennyisége: -
Pályaalkalmassági követelmények: nem szükségesek
Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek

Elmélet/gyakorlat aránya:

30%-elmélet
70%-gyakorlat

A képzés maximális időtartama:

Szakképzési évfolyamok száma: 2 év
Maximális óraszáma: 2300

Választható képzési formák:

    - Iskolarendszerű
    - Felnőttképzés

Az 33 811 03 1000 00 00 azonosító számú, Szakács megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:


6273-11 Vendéglátó gazdálkodási tevékenységek

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A) Gazdasági számítások (kalkuláció, anyaghányad számítás, árképzés, veszteségszámítás, készletgazdálkodás, eredmény kiszámítása, jövedelmezőségi tábla és annak összetevői) B) Gazdálkodási ismeretek, fogalmi szinten: költség, költséggazdálkodás, bér, bérgazdálkodás, adózási alapismeretek, vállalkozási ismeretek, marketing alapismeretek, üzleti élet írásbeli formái, vendéglátás fogalma, feladata, tevékenysége, üzletkörök, üzlettípusok
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 120 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

6274-11 Vendéglátó tevékenység alapjai

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A) Élelmi anyagok jellemzői, felhasználási lehetőségei B) Minőségbiztosítási vagy fogyasztóvédelmi ismeretek alkalmazása
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 100%

6275-11 Szakmai idegen nyelvi kommunikáció

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A vendéglátáshoz kötődő szakmai szöveg fordítása és értelmezése, minimum 500 maximum 1000 karakter terjedelmű
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: szóbeli
   - Időtartama: 30 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Szakmai témában kommunikál. A húzott témában párbeszédet folytat a vizsgáztatóval, kérdésekre válaszol
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 15 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 40%
     2. feladat 60%

6280-11 Ételkészítés I.

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: A készítendő menü technológiai sorrendjének meghatározása munkaterv nyomtatványon
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 40 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: Háromfogásos napi menü készítése és tálalása minimum három adagban
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 240 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 20%
     2. feladat 80%

6281-11 Ételkészítés II

A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Meghatározott ételsor tízadagos nyersanyaghányadából megadott létszámra nyersanyag felhasználás kiszámítása számítógépen (excelben)
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: írásbeli
   - Időtartama: 60 perc

A hozzárendelt 2. vizsgafeladat: A nemzetközi trendeknek megfelelő a korszerű konyhatechnológiával készülő háromfogásos menü készítése, tálalása minimum három adagban
   - A hozzárendelt jellemző vizsgatevékenység: gyakorlati
   - Időtartama: 240 perc

   - A vizsgarészben az egyes feladatok aránya:
     1. feladat 20%
     2. feladat 80%


A Szakács szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Modulzáró vizsga eredményes letétele



Iskolai rendszerű szakképzés esetén:

Az utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése, amely egyenértékű a modulzáró vizsga eredményes letételével

Amennyiben a szintvizsgát a kamara megszervezte, úgy az iskolai rendszerű szakképzésben résztvevő vizsgára bocsátásának feltétele az eredményes szintvizsga

A Szakács résszakképesítések:

Konyhai kisegítő

A Szakács elágazások:

-

A Szakács ráépülések:

Konyhafőnök
Diétás szakács

A Szakács szakképesítéssel rokon szakképesítések:

Vendéglős
Vendéglátó eladó


Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu